Πέμπτη 8 Μαρτίου 2007

8 Μαρτίου

*το θέμα του σημερινού μου ποστ καθόλου πρωτότυπο, όμως χρωστάω να γράψω οτιδήποτε, αφού ήμουνα τεμπέλα εδώ τώρα τελευταία, παραμέλησα το ελληνικό μου μπλογκάκι (πάντα πιο εύκολο είναι να γράφεις στη μητρική σου γλώσσα, αλλά θα κάνω τον κόπο!)

Σήμερα είναι 8 Μαρτίου, η παγκόσμια μέρα της γυναίκας. Δεν ξέρω αν τη γιορτάζετε και πώς την καταλαβαίνετε αυτή τη γιορτή στην Ελλάδα. Εδώ στη Σερβία όμως, ιδιαίτερα παλιά, κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, αυτή η ημέρα ήτανε κάτι σπέσιαλ, πολύ σημαντική για όλες και όλους. Στις κρατικές εταιρίες (και τότε οι περισσόετρες ήτανε κρατικές) τα συνδικάτα συνεδρίαζαν και αποφάσιζαν τι θα ετοιμάσουνε για τις γυναίκες τις εταιρίας – συνήθως οι γυναίκες παίρνανε ορισμένο χρηματικό ποσό η επιταγή, παίρνανε βιβλία (πολύ ‘διανοούμενα’), καλλυντικά κλπ... τις παίρνανε για φαγητό στα εστιτόρια, όλες μαζί και μαζί με όλους τους άντρες – ακόμα μια ευκαιρία για γλέντι και μεθύσι :) Και έξω από τη δουλειά όλες παίρνανε ατέλειωτα λουλούδια κι άλλα σχεικά δώρα.... Τα παιδιά στο δημοτικό πάντα για αυτή την ημέρα ετοίμαζαν διάφορα χειροποίητα ‘αριστουργήματα’ για τις μαμάδες, γιαγιάδες, θείες, γειτόνισσες... και οι δασκάλες ένα σωρό λολούδια έπαιρναν... εμάς μας μάλωνε πάντα η δασκάλα γιατί της φέρναμε ο καθένας από ένα δώρο... ήθελε να μάθουμε να μάζευουμε χρήματα όλοι μαζί και να αγοράζουμε ένα ομαδικό δώρο... να μη διαφέρει κανείς :) (πάλι μια κομμουνιστική ιδέα)
Μετά, όταν πια καταλάβαμε ότι ο κομμουνισμός και οι σύνεπειες του δεν είναι και ό,τι καλύτερο για μας και αρχίσαμε την καταπολέμησή του, αυτή η ημέρα έγινε αμέσως ‘κομμουνιστική γιορτή’ και έγινε κάπως της μόδας να μην τη γιορτάζουμε... όλο και περισσότεροι (και ιδιαίτερα εκείνοι που μεθούσαν παλιά στα γλέντια) άρχισαν να ‘πιστεύουν’ ότι δεν πρέπει να κάνουμε δώρα στις μαμάδες και γυναίκες γενικά μόνο μια μέρα το χρόνο...ότι αυτό δε σημαίνει τίποτα κλπ. Τα τελευταία μερικά χρόνια όμως, η 8 Μαρτίου ξανακατέκτησε το όνομα και το ‘μεγαλείον’ της :) δεν ξέρω να το εξηγήσω, ίσως μείναμε πια χωρίς γιορτές και τη χρειαζόμαστε την καημένη την 8 Μαρτίου γι’αυτό το λόγο... δεν ξέρω...
Ώρα Σερβίας είναι 11 (πάμε μια ώρα πίσω)... μέχρι τώρα από δύο συναδέλφους που έχω εδώ στο γραφείο έχω πάρει από ένα κόκκινο τριανδάφυλλο και μια μεγάλη σοκολάτα... Δεν τη θεωρώ καθόλου σημαντική αυτή τη γιορτή, δεν περιμένω δώρα... συμφωνώ ότι δεν πρέπει μόνο μια φορά το χρόνο να δείχνουμε εκτίμηση και αγάπη και να δίνουμε και παίρνουμε δώρα... και βέβαια δεν μου είναι καθόλου σημαντικά τα λουλούδια... προτιμώ τις σοκολάτες :) όμως επίσης, δε θεωρώ καθόλου άσχημο να έχουμε και μια παραπάνω γιορτή, ιδιαίτερα για τις γυναίκες!
Χρόνια πολλά να ζήσουμε όλοι, οποιαδήποτε μέρα να είναι!!!

11 σχόλια:

mafalda είπε...

Ναι γενικά η γκρίνια για τις μέρες αυτές είναι μεγάλη. Λες και είναι κάτι σοβαρό.

Η γνώμη μου είναι πως κάθε ευκαιρία για γιορτή είναι καλοδεχούμενη! Και ούτε χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα για δώρα!
Χρόνια μας πολλά πάντως!!!!!
Και πάνω από όλα καλά να περνάς!

*little angel* είπε...

Χρονια μας πολλα και καλα! :D

YO!Reeka's είπε...

χμ πάντα αναρωτιόμουν για το πως κυλούσε η ζωή επί κομμουνισμού στη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία!
ωραία ιστορία

snikolas είπε...

Για μένα είναι άλλη μια κατασκευασμένη γιορτή που μοναδικό σκοπό της έχει να ξοδέψουμε λεφτά. Λουλούδια, δώρα, έξοδος κτλ. Τα κάνεις πολλές φορές μέσα στο χρόνο γιατί τα νοιώθεις, όχι γιατί κάποιοι σου τα επιβάλουν.

Memento aka a moment in life είπε...

Τουλαχιστον ρε κοριτσια να το πειτε κανα2 μερες νωριτερα , να προλαβουμε να σας αγορασουμε κανα δωρακι!
να ζησετε και να ευτυχησετε ολες οι γυναικες!

ρε χαλαρα να σε ρωτησω κατι... στην Σερβια τι κανεις αν επιτρεπεται? εχω εναν κολλητο (παιδικος φιλοs καρδιακοs που λεμε....)

αν εισαι στο Βελιγραδι σιγουρα τον ξερεις ... αν οχι, σορρυ που πεταω μαλακιες εκτος χρονου και τοπου... α, και να μην τεμπελιαζεις!

Σπιτόγατος είπε...

Να βρίσκουμε κάθε μέρα ένα λόγο να γιορτάζουμε...
;)

xalara είπε...

@mafalda - ευχαριστώ, επίσης :)
@little angel - :) βεβαία, τι μας συμφέρει να ζήσουμε χρόνια πολλά αν δεν είναι και καλά!
@yo!reeka's- μεγάλη ιστορία είναι αυτή για το πώς κυλούσε η ζωή εδώ :)
@snikolas - ωραία το είπες!
@memento - δεν κατάλαβα τι να πούμε 2 μέρες νωρίτερα; ότι είναι 8 Μαρτίου; Στη Σερβία (Βελιγράδι ακριβώς) γεννήθηκα και ζω μόνημα :) σπούδασα ελληνικά επίσης εδώ... τους τελευταίους 6 μήνες δουλεύω σε μια σέρβο-ελληνική εταιρία, δεν ξέρω πολλούς Έλληνες στο Βελιγράδι, όμως καμιά από τις συμφοιτήτρίες μου μπορεί να ξέρει
@spitogatos - συμφωνώ μαζί σου :)

Απολλώνια είπε...

Ακριβώς, όποια μέρα και αν είναι!
(καλως σε βρήκα!)

:)

Γεωργία είπε...

Zdravo :) :)

Jesi li iz Srvije i samo radis tamo?

Πολύ ευχάριστο blogάκι!

Καλημέρα :D :D

p.s. Την Σερβία (το Βελιγράδι κυρίως) τη γνώρισα αρκετά καλά αμέσως μετά τα γεγονότα του '99 (έχω μείνει αρκετό διάστημα αν το δούμε συνολικά) και έχω να θυμάμαι τα καλύτερα από το όλο κλίμα.

Το Βελιγράδι ειδικά, είναι η μόνη πόλη εκτός Ελλάδας που γνώρισα και ευχαρίστως θα έμενα μόνιμα. Για την ακρίβεια δεν το αποκλείω καθόλου :)

Klearchos είπε...

Από ταινίες πως πάμε;

Δες εδώ.

xalara είπε...

@ γεωργία - καλημέρα :) είμαι από τη Σερβία, χαίρομαι που σ'΄ρεσε εδώ, δεν κατάλαβα τι ακριβώς έκανες - σπουδές; πότε λες να ξανάρθεις; φιλιά
@ klerachos - από ταινίες δεν ειμαι καυόλου ειδικός σαν εσένα :) κάτι θα κάνω όμως, αφού με κάλεσες